
Hem stres ve kaygı psikolojik etkenler, hem de birtakım hastalıklar tansiyonu yükselten etkenler arasında yer almaktadır. Peki tansiyonu dengede tutmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Diyetisyen Tuğçe Sert konu hakkında bilgiler verdi.
Toplumda yüksek tansiyon ya da yüksek kan basıncı olarak da bilinen hipertansiyon hastalığı; kalbin kanı pompalarken damarlara uyguladığı yüksek basınçtır. Kalpten kan pompalanırken ölçülen değer sistolik kan basıncı (büyük tansiyon), kalbin kan pompalamadığı yumuşadığında ölçülen tansiyon değeri diyastolik (küçük tansiyon) kan basıncıdır.
-Sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) değeri için normal değer 120-129 mmHg
-Diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon için) ise normal değer 80-84 mmHg olmalıdır
HİPERTANSİYON RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
– Ailede hipertansiyon hastalığı öyküsü olması
– Diyabet hastalığı
– Aşırı kilolu olmak
– Hareketsiz yaşam
– Sigara kullanmak
– Aşırı alkol tüketimi
– Aşırı tuz tüketimi
Hipertansiyona sahip olan kişilerde yıllarca hiçbir belirti oluşmayabilir. Uzun süre belirti göstermeyen hipertansiyon kontrol edilmez ise böbrek, beyin ve kalbin hasar görmesine neden olarak ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet verir. Damarlarda sürekli meydana gelen yüksek basınç, damarların iç yüzeyinde hasar oluşturarak tıkanmaya hatta yırtılmaya neden olabilmektedir. Yüksek tansiyon anında en çok karşılaşılan belirtiler; Halsizlik, yorgunluk ,baş ağrısı ,baş dönmesi,görme problemleri,çarpıntı,nefes darlığı,kulaklarda çınlama,burun kanaması,sık idrara çıkma isteği ve vücutta ödem.